LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ucraina respinge acuzaţiile Moscovei asupra ''execuţiei'' unor prizonieri ruşi

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ucraina respinge acuzaţiile Moscovei asupra ''execuţiei'' unor prizonieri ruşi

Este a 271-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Însărcinatul ucrainean pentru drepturile omului a respins duminică acuzaţiile Moscovei asupra unui caz de "execuţie" a prizonierilor de război ruşi.

Foto Profimedia

UPDATE 05:40 Rusia a tras mii de rachete asupra Ucrainei, afirmă preşedintele Zelenski

De la începutul războiului împotriva Ucrainei, Rusia a tras până în prezent aproximativ 4.700 de rachete asupra unor ţinte din ţara vecină, potrivit preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, citat de dpa.

"Sute de oraşe ale noastre au fost practic arse, mii de oameni au fost ucişi, sute de mii au fost deportaţi în Rusia", a declarat Volodimir Zelenski duminică într-un mesaj video către Conferinţa şefilor de stat şi de guvern din statele francofone (summitul Francofoniei), organizată la Djerba (Tunisia).

"Şi milioane de persoane au părăsit Ucraina pentru a se adăposti de război în alte ţări", a continuat el.

UPDATE 00:00 Preşedintele francez Emmanuel Macron acuză Rusia de influenţă 'jefuitoare' în Africa

Preşedintele Emmanuel Macron a acuzat Rusia că alimentează propaganda antifranceză în Africa pentru a servi ambiţiilor "jefuitoare" în naţiunile africane cu probleme, unde Franţa a suferit eşecuri militare şi o mai mare pierdere de influenţă în ultimii ani, relatează duminică Reuters.

Vorbind pe marginea unui summit al naţiunilor francofone în Tunisia, Macron a fost rugat să răspundă criticilor că Franţa exploatează legăturile istorice economice şi politice în fostele sale colonii pentru a servi propriilor interese."Această percepţie este alimentată de alţii, este un proiect politic", a declarat Macron pentru TV5 Monde într-un interviu.

"Nu sunt prost, mulţi influenceri, uneori vorbind despre programele voastre, sunt plătiţi de ruşi. Îi cunoaştem", a spus el.

Ucraina respinge acuzaţiile Moscovei asupra 'execuţiei' unor prizonieri ruşi

Însărcinatul ucrainean pentru drepturile omului a respins duminică acuzaţiile Moscovei asupra unui caz de "execuţie" a prizonierilor de război ruşi, argumentând că în incidentul filmat, soldaţii ucraineni s-au apărat împotriva ruşilor care pretindeau că se predau, relatează France Presse.

Mediatorul Dmitro Lubîneţ a declarat că "extrasele video" prezentate de Moscova ca dovadă că Kievul a executat prizonieri de război ruşi arată de fapt că soldaţii ruşi "folosind predarea prefăcută", "au comis o crimă de război deschizând focul asupra forţelor armate ucrainene".

Soldaţii ruşi ucişi în acest incident "nu pot fi, prin urmare, consideraţi prizonieri de război", a adăugat el pe Telegram."Cei care vor să folosească protecţia dreptului internaţional pentru a ucide trebuie să fie pedepsiţi", a adăugat el.

Rusia a acuzat vineri Ucraina că a executat peste zece dintre soldaţii săi care au depus armele, denunţând o "crimă de război", pe baza unor înregistări video postate pe reţelele sociale.

UPDATE 17.32 AIEA lansează un nou avertisment după bombardamentele de la centrala nucleară din Zaporojie

Peste o duzină de explozii au zguduit cea mai mare centrală nucleară din Europa sâmbătă seară şi duminică, a declarat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Moscova şi Kievul se acuză reciproc pentru bombardarea obiectivului, notează Reuters.

„Veştile de ieri de la echipa noastră şi de azi dimineaţă sunt extrem de tulburătoare”, a spus Rafael Grossi, şeful AIEA, a cărui echipă pe teren a anunţat pagube la unele clădiri, sisteme şi echipamente ale centralei atomo-electrice.

„Explozii s-au produs în locul acestei mari centrale nucleare, ceea ce este complet inacceptabil. Oricine se află în spatele lor trebuie să le pună capăt imediat. După cum am mai spus-o de multe ori înainte, nu vă jucaţi cu focul!”, a adăugat el. Detalii aici

UPDATE 16.16 Consilier prezidențial ucrainean, despre negocieri: În acest moment ar însemna o „capitulare”

Apelurile venite dinspre Occident cu privire la lansarea unor negocieri de pace între Kiev și Moscova în contextul succeselor militare recente ale armatei ucrainene sunt „bizare” și pot fi percepute ca o solicitare de capitulare, apreciază un consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

„Când ai inițiativa pe câmpul de luptă, este puțin bizar să primește propuneri de acest gen: nu veți putea să faceți totul pe cale militară, negociați”, afirmă Mîhailo Podoliak. „Acest lucru presupune că țara care atacă, care recuperează teritorii, trebuie să capituleze în fața țării care este pe cale să piardă”, adaugă el, potrivit agenției France Presse, preluată de site-ul de știri sudouest.fr. Detalii aici

UPDATE 15.25 AIEA condamnă atacurile cu obuze asupra centralei nucleare de la Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a condamnat duminică atacurile împotriva centralei atomo-electrice ucrainene Zaporojie , aflată sub controlul Rusiei, cerându-le celor aflaţi în spatele acestora să le pună capăt imediat, transmite Reuters, potrivit Agerpres .

„Informaţia este extrem de tulburătoare. În sectorul acestei mari centrale nucleare au survenit explozii, ceea ce este total inacceptabil”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, într-un comunicat citat de AFP.

Rusia a acuzat duminică forţele ucrainene că au procedat la noi bombardamente împotriva centralei Zaporojie, dând însă asigurări că nivelul de radiaţii rămâne „conform normei”.

De mai multe luni, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente în zona centralei, care au avariat clădiri şi au ameninţat să producă un accident nuclear.

Centrala, care furniza în jur de o cincime din electricitatea Ucrainei înaintea invaziei ruse din februarie, a fost forţată să funcţioneze de câteva ori pe baza generatoarelor de rezervă după ce a fost ocupată de forţele ruse.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

3 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 Așa o fi, cum zice omul ăsta?